Biografie: Peter Malaise

PM_portret_14_kleinAls onderzoeker en consultant van Belgische origine is Peter sinds 1972 aan de slag met duurzame ontwikkeling. Als oprichter en directeur van Meta.Consort Partnership (B) assisteert hij bedrijven en NGO’s over de gehele wereld bij de praktische ontwikkeling of de herformulatie van producten en diensten volgens de principes van Duurzame Ontwikkeling. Hij bedacht de term Bestendigbare Ontwikkeling als een meer correcte vertaling van Sustainable Development.

In 1976 was Peter mede-oprichter van Meta Fellowship (B), een non-profit-organisatie ter  bevordering van toekomstvaardige oplossingen, en ontwikkelde hij een van de eerste merken van bestendigbare (duurzame) was- en schoonmaakmiddelen ter wereld.

Hij was meerdere jaren actief als consultant in de sector van de biologische voeding. Van 1991 tot 2010 was Peter R&D Manager en Concept Manager bij ECOVER, de wereldwijde marktleider in bestendigbare (duurzame) was- en schoonmaakmiddelen. In 1993 en 1995 was hij lid van de Belgische economische missie naar Tokyo en Osaka, Japan.

In de marge van deze functies gaf Peter lezingen, cursussen en seminaries rond Bestendigbare Ontwikkeling (zie de afzonderlijke lijst elders op deze site). Hij publiceerde in diverse tijdschriften en boeken, en was te gast in radio- en TV-uitzendingen in binnen- en buitenland.

Hij nam deel aan de Round Table on Sustainable Palm Oil in 2009 in Kuala Lumpur, Maleisië, en in 2010 in Jakarta, Indonesia.

Vanaf 1993 maakte hij deel uit van de Ad-Hoc-commissie van het Ecolabel voor was- en schoonmaakmiddelen van de Europese Unie. In 2003 werd hij uitgenodigd om de Kring voor Duurzame Ontwikkeling van de Koning Boudewijnstichting (B) te vervoegen.
Peter is opdrachthoudend expert in diverse initiatieven en standaarden voor bestendigbare detergenten, cosmetica en verdere basisproducten. Hij is onafhankelijk journalist en auteur rond deze themata.
Sinds 2012 werkt hij samen met zijn Italiaanse vriend en collega Dr. Fabrizio Zago in AsSust, een feitelijke vereniging voor onderzoek en ontwikkeling rond bestendigbare grondstoffen, cosmetica, detergenten en andere basisproducten (www.assust.eu).

Peter is bestuurder in de Engelse stichting Foundation for Water (www.foundationforwater.org). Hij publiceert geregeld columns en artikels met betrekking tot bestendigbaarheidskwesties. Hij spreekt en schrijft vlot in het Nederlands, Frans, Engels en Duits, en heeft een brede culturele interesse.

Leave a Reply